De sterren van Vrij Zijn

Mensen die niets van theater weten en nog nooit op het podium hebben gestaan, kunnen zich soms niet voorstellen hoeveel werk het is en hoeveel kracht het kost om een rol te ontwikkelen. Het werk is mentaal en fysiek zwaar, “bloed, zweet en tranen”,  maar het is iedere seconde waard!

Het is voor ons fantastisch om de ontwikkeling van onze acteurs te mogen begeleiden. Vaak zegt men dat succes 10% talent en 90% hard werken is! We zijn trots een groep mensen bij elkaar te hebben die met hun talent en hun harde werken het leven van regisseurs makkelijk, gezellig en inspirerend maakt! Ze zijn voor ons ONZE STERREN!!!

Intussen hebben veel van onze acteurs al een ‘fanclub’ die hun met enthousiasme volgt en altijd van te voren wil weten welke rol hun lievelingen gaan spelen!

Spotlight cast

Anne is begonnen toen Anderson het pand huurde en  aan het inrichten was. Dit is nu alweer 5 jaar geleden. ‘Ik trommelde toentertijd bij een percussieband en daar kwam Anderson ons lesgeven om een choreografie in te studeren. Daar vertelde hij over zijn plannen voor zijn theater en dat er audities waren’.

Bij ‘Expeditie Brazilië’ mocht ze dansen en kreeg ook een figurantenrol op de markt. Het jaar erop wilde ze wel “een klein rolletje” proberen… en ze kreeg een grote rol als viswijf Gerda. ‘Een geweldig leuke uitdaging en mooie rol was dat… samen met Ferry Somogyi. De eerste jaren waren er bekende Nederlanders bij, een mooie ervaring om ook tips en trucs van hen te leren. Er zijn zoveel mooie en leerzame momenten geweest. Ik geniet er nog steeds van’!

Bij Don Frederik heeft Anne veel regie-taken op zich  genomen. Ze maakte de weekmail, zat vergaderingen bij en maakte notulen ervan. ‘ Het mooiste aan Vrij Zijn, is voor haar de warmte en het familiegevoel. Alles kan, van een serieus gesprek tot gekkigheid. Iedereen staat voor elkaar klaar en helpt mee. Ik ben wel heel benieuwd waar we over 10 jaar staan. Ik hoop er dan zeker nog bij te zijn, want ik vind het een heerlijke hobby. Je wordt er gewoon blij van en vergeet even de dagelijkse beslommeringen!’

Anne Swartsenburg, Actrice sinds 2013
Spotlight Wendy Broomans

Wendy kwam in 2013 bij Vrij Zijn, als ruiter bij de productie Spiegelbeeld. “Grappig genoeg heb ik als Alkmaarse niet in Alkmaar voor het eerst van Vrij Zijn gehoord, maar op het eiland Bali. Ik was mee op een tour van zangeres Mara Sophie. Haar manager bleek ook manager van Willeke Alberti, die dat jaar in Spiegelbeeld ging spelen. Marja vertelde dat dat iets groots was met paarden en dat ze nog ruiters zochten. Daar had ik wel oren naar dus ik heb ‘ene Anderson’ gemaild. Hij reageerde heel enthousiast.”

Die productie was zo leuk dat zij er daarna bijna elke voorstelling bij was. Als ruiter, figurant, danser en later als actrice. “Vrij Zijn’ is echt een bijzondere plek waar allerlei verschillende mensen samenkomen om te doen waar ze van houden: theater maken, in al zijn facetten. Ik geniet enorm van alle mensen om mij heen hier: de kinderen die hun talenten ontdekken en ontwikkelen, alle mensen die in alle afdeling hun grenzen verleggen en zichzelf verbazen met wat ze allemaal zélf, maar vooral ook sámen kunnen bereiken, de harmonie tussen mens en dier tijdens de zomerproducties en ook de BN’ers die stuk voor stuk verbaasd waren over het warme bad waar ze in terecht kwamen.”

Wendy heeft al heel wat uitdagingen gehad, als ruiter, waar ze met het paard Yfke een perfect duo vormde, en als actrice. Zo speelde zij in Alkmaarse Prins haar eerste rol met tekst, daarna Aphrodite in Droomvanger en in Midzomernachtsdroom vertolkte ze met haar ‘Vrij Zijn’- groepje ineens de grote Shakespeare! En toen ze, na Spiegelbeeld, enthousiast aan haar moeder Ina vertelde dat dit ook echt wat voor haar was, deed die het jaar daarop al mee met Expeditie Brazilië.

“Ja en sindsdien zijn we allebei ‘Vrij Zijn’- verslaafd…In de toekomst doe ik het  liefst met zoveel mogelijk producties mee: als actrice, figurant, foto/video, hoe dan ook, haha!”

Wendy Broomans, Actrice sinds 2013
Ron de Groen
Ron kwam in 2017 in het Vrij Zijn theater tijdens opnames van het 48hrs Film Project Amsterdam: “Daar zag ik flyers hangen waarop stond dat het theater op zoek was naar mannelijke acteurs.” Daarvoor had Ron slechts één keer eerder in een theatervoorstelling meegedaan: ‘Taboe’ in 2015. Wel had hij vaker meegewerkt in films, tv-series en reclames.
“Ik wilde wel een keer de uitdaging aangaan om voor ‘live’ publiek te spelen, waar je dus eigenlijk geen ‘fouten’ mag maken. Ik heb beeldmateriaal naar Anderson gestuurd en aangegeven dat ik wel een poging wilde wagen, als er een kleine rol vrij was. Een paar weken later kreeg ik te horen dat ik de rol van Theseus zou gaan spelen in Shakespeare’s ‘Midzomernachtsdroom’. Niet echt het kleine rolletje waar ik op hoopte, maar wel een uitdaging.”
Sindsdien speelde Ron in ‘Levenskunst’ afwisselend Caesar van Everdingen en Wollebrant Geleynse de Jongh. In ‘Victorientje’ speelde hij de vluchteling Ali. Zelf noemt hij dat één van zijn mooiste en meest emotionele rollen. Zijn laatste optreden was in ‘Mijn Ex’: in de rol van Hans de bankdirecteur. “Waarom Vrij Zijn? Ja, dit VrijZijn theater voelt vanaf dag één als thuiskomen, iedereen, zowel voor als achter de schermen, staat altijd klaar om te helpen. Anderson daagt je bij elke productie uit om meer van jezelf te geven om de rol echt tot leven te laten komen. Daarom ben ik ook blij dat ik de komende voorstellingen, ‘Don Frederik’ en ‘Pinokkio’, weer mee ga doen.”
Ron de Groen, Acteur sinds 2017
Ina Broomans

Mijn dochter Wendy reed paard in Spiegelbeeld (2013), en zij zei tegen mij: “Mam, dit gezelschap is ook iets voor jou.” In Februari 2014 heb ik auditie gedaan. Ik mocht meedoen in Expeditie Brazilië, en dat was meteen een rol met een paar regels tekst. Heel spannend vond ik dat. Door de acteerlessen van Anderson heb ik de techniek, inleving en durven improviseren geleerd. Ik beleef aan elke productie veel plezier: vanaf script lezen tot aan de laatste voorstelling. Met elkaar iets maken waar wij en het publiek van genieten is voor mij de magie van theater. Uniek is wel dat ik af en toe samen met mijn dochter Wendy op de planken sta. En afgelopen december mocht ik samen met mijn hondjes Bella en Milo spelen in ‘Victorientje’: dat was ook wel een droom die uitkwam.

Bij Vrij Zijn heb ik de veiligheid en het respect gevonden waardoor ik theater durf te spelen en ervan te genieten. Ook de gezelligheid en de verbondenheid van jong en oud vind ik heel fijn. Anderson is heel creatief en hij ziet je echt, hij zal je altijd helpen om je rol zo goed mogelijk te begrijpen. Vrij Zijn is echt uniek en heel knap dat Anderson en Klaas dit samen hebben opgebouwd.”

Ina Broomans, Actrice sinds 2014
Anderson Farah - Artistiek leider
Dit jaar is een bijzonder jaar voor Anderson. Het theater bestaat vijf jaar en hij zelf wordt 50. Een leeftijd waarop je gaat nadenken over: ‘Wat wil ik nog meer?’ En wat Anderson betreft is dat veel, heel veel.
“Soms zit er een tornado in mijn hoofd: ik maak een ontwikkeling door, als schrijver, als acteur en als beeldend kunstenaar. Soms is dat vermoeiend, maar ik hou er ook niet van als mensen je in ‘een la willen stoppen.”  Als schrijver en regisseur is zijn grote passie om het talent van anderen te ontwikkelen. Kinderen, maar ook volwassenen te zien groeien, zowel in hun theaterrol als in hun eigen zelfvertrouwen, dat maakt hem gelukkig.
“Het theater is turbulent, maar als ik schilder wordt het rustiger in mijn hoofd. Een schilderij vertelt ook een verhaal, net als een theaterproductie, maar dan meer in stilte.” Als schilder geniet Anderson steeds meer internationale bekendheid, vooral in het buitenland, in Amerika en Duitsland.
“Hoe ik de toekomst zie? Dit jaar ga ik weer zelf meespelen in alle drie de producties. Dat is fijn voor mezelf, en daarmee kan ik ook andere scriptschrijvers en regisseurs een kans geven om zich te laten zien.”
Vrij Zijn is voor hem de plek van ‘never give up’. Oftewel: “Niets is onmogelijk, als je visie hebt en vrienden en als je durft vol te houden. Deze plek is hiervan het bewijs.”
Anderson Farah, Oprichter van Vrij Zijn 2012
Opname Charlotte als Victorientje

3 jaar en 8 producties speelt Charlotte (14 jaar) al bij Vrij Zijn. Haar laatste rol was die van Victorientje. Dat was heel leuk, ook omdat het echt wel een hoofdrol was. Charlotte zat nog in groep 8 toen ze voor het eerst bij Vrij Zijn kwam.

“Ik was erg verlegen en had weinig zelfvertrouwen. Maar één les bij Anderson was al voldoende om te kunnen veranderen. Ik ontdekte dat ik kon spelen en dat heeft me ook op het persoonlijke niveau erg geholpen. Ik durfde bijvoorbeeld ook beter naar de brugklas.”

Voor haar is Vrij zijn een grote familie, iedereen vertrouwt elkaar en helpt elkaar. Ook als er eens iets fout gaat. En dat geldt niet alleen voor de spelers, maar zeker ook voorde mensen achter de schermen. Die verdienen veel waardering. Charlotte ontdekte dat haar sterke punt is dat ze fysiek heel goed aanwezig is in het spel. En dat ze komisch talent heeft. Zeker in haar rol als Victorientje kon ze dat goed kwijt, zowel in de mopperige Victorientje aan het begin van de voorstelling als de blije Victorientje daarna. Ze wil later graag naar de theaterschool en actrice worden.

“Of ik nog een droom heb?” Er twinkelt iets achter haar brilletje. “We zouden hier altijd nog eens een groot slaapfeest houden met alle kinderen. Dat heeft Anderson beloofd. Dus, Anderson….?”

Charlotte Kuhne, Actrice sinds 2016
Brenda Goedhart

In het dagelijks leven is Brenda opsporingsambtenaar en daarnaast doet ze ook professioneel acteerwerk: In reclamefilms, maar soms ook om te helpen bij een afstudeerfilm.

“Die afwisseling is erg leuk: overdag onderzoek doen op kantoor, dan daarna lekker spelen en optreden.”

Brenda doet al mee sinds de tweede productie: Spiegelbeeld.  Ze zochten figuranten, maar al snel speelde ze echte rollen. Vaak ook twee rollen in een voorstelling. Afgelopen zomer speelde ze nog mee in het spektakelstuk Victorie op het Waagplein, maar de magie van Vrij Zijn is volgens haar dat je

“hier toch reeds weer op het nest belandt. Het mooie van Vrij Zijn is ook dat iedereen kan en mag zijn wie hij/ zij is. Wij accepteren elkaar zoals we zijn. En je wordt uitgedaagd. Als je naar een hoger niveau wil, dan kan dat. Eigenlijk ben ik niet zo’n groepsmens, ik heb het hart nogal op de tong, maar hier leer ik af en toe ook het puntje van mijn tong afbijten…De toekomst? Ik ga met Anderson samen een stuk doen, anders dan de andere producties: ‘Mijn ex’. Daar kijk ik erg naar uit, ik vind het ook een eer. Heel spannend!”

Brenda Goedhart, Actrice sinds 2012
Spotlight: Gina Arthur

Gina is al in 2014 Vrij Zijn ‘ingerold’. Ze kwam binnen als danseres maar al snel vroeg Anderson of ze het leuk vond om ook een rol te hebben.

“Dat vond ik ontzettend leuk, ook als tegenwicht voor mijn werk. Ik ben gedragswetenschapper, dus dat is veel ‘ hoofdwerk’. Als je bezig bent met toneel, ben je op een andere manier met gedrag bezig, dan gaat het om hoe je een personage met gedrag vult.”

Haar moeilijkste rol?

“Titania uit de Midzomernachtsdroom, dat was zo’n bloemrijke tekst. Mijn laatste rol van Shadow in Victorientje was ook heel bijzonder. Om die rol goed te spelen zei ik tegen mezelf: ‘Durf lelijk te zijn!’ Shadow is onaardig en cynisch maar viel toch heel goed in de smaak bij het publiek.”

En wat maakt Vrij Zijn nou zo bijzonder voor Gina?

“Vrij Zijn is een fijne plek voor vrijwilligers en zeker voor kinderen. Je ziet ze vaak verlegen en schuchter binnenkomen. En hoe ze dan groot worden, echte stevige personen worden, dat vind ik zo mooi!”

Gina Arthur, Actrice sinds 2014

Zomerproductie 2020

…binnenkort…