/Crew
Crew2019-04-17T09:57:09+00:00

 Vrijwilligers: Vriendschap en Samenwerking

Het succes van Vrij Zijn heeft als basis vriendschap en samenwerking. We zetten ons in voor alles wat er zoal moet gebeuren. Denk aan de opbouw van het theater, het produceren van drie voorstellingen per jaar en het werven van sponsoren. Er bestaan verschillende afdelingen, zoals ‘regie- en creativeteam’, ‘make-up’, ‘paarden’, ‘decor en rekwisieten’, ‘licht en geluid’ en ‘dans’. Doorgaans heeft iedere groep een aanspreekpunt.

 Spotlights

vrij-zijn-theater-alkmaar-ton-de-jong-techniek-licht

Ton kwam 2,5 jaar geleden binnen bij Vrij Zijn, omdat het koor van zijn zoon er ging optreden. Ton zou helpen met de techniek. Toen hij bij Vrij Zijn geluidsman Eduard ‘zag zweten’ vroeg hij: “Kan ik misschien helpen”? En vanaf dat moment kwam er steeds meer bij. Nu maken ze samen voor elke voorstelling het geluid- en het lichtplan.

“In het begin waren we daar wel drie dagen mee bezig, nu gaat het sneller, ook omdat de acteurs al vanaf de eerste doorloop met licht spelen. Ja, licht is moeilijker dan geluid, de acteurs moeten er zich van bewust zijn en dat lukt niet altijd!”

Ton is blij dat Vrij Zijn op zijn pad kwam. In 2013 overleed zijn vrouw en hij was daardoor lange tijd op zoek naar zichzelf. “In de put, uit de put”, noemt hij het zelf. Maar hier bij Vrij Zijn voelde hij zich erg welkom.

“Je krijgt volledig vertrouwen, letterlijk de sleutels in handen. Een thuisgevoel. En ook heel mooi om te zien, dat je door samen te werken iets moois neer kunt zetten. Ik zie kinderen verlegen binnenkomen en na een half jaar stralen op het podium. Dat doet je enorm goed.”

Ton de Jong, Licht technicus / huismeester
Simon Brommer - Co-Regie

Vorige maand is Simon Daniël op verzoek van Anderson Vrij Zijn komen versterken. Simon Daniël, geboren Alkmaarder, is docent en regisseur. Hij deed zijn opleiding aan de Frank Sanders Academie in Amsterdam.

“Voor Anderson werd het wel erg druk en het leek hem ook wel inspirerend als iemand anders les kwam geven, iemand die het Vrij zijn-gevoel kent en herkent.”

Simon heeft er heel veel zin en voelt zich helemaal thuis bij Vrij Zijn.: “Ik ga hier voorlopig niet weg, het is prachtig om mee te maken hoe iedereen hier kan zijn wie hij of zij is. Dat klinkt misschien een beetje cliché, maar bij Vrij Zijn is het ook echt zo. Je merkt het aan alles en iedereen, van de decormensen, tot in de kantine, hoe bij wijze van spreken de koffie gezet wordt. Alles hangt hier aan elkaar van liefde!”

Simon is acteur, maar vindt lesgeven en regisseren ook geweldig. Hij heeft al een aantal lessen gegeven: bij Vrij Zijn is het lesklimaat volgens hem heel veilig, er wordt heel goed omgegaan met de leerlingen. “Vanaf half april wil ik ook heel graag toewerken naar de nieuwe voorstelling, daar kijk ik echt naar uit.”

Simon Daniël Brommer, Co-Regie
Ingrid Monfrooij - Decor & rekwisieten

Ingrid kwam twee jaar geleden Vrij Zijn binnen bij de afdeling rekwisieten. Nu is ze coördinatrice rekwisieten en decor.

“De eerste dag dat ik hier binnenkwam, nou dat was ook liefde op het eerste gezicht. Al die mensen die hier hun best doen, die met hun handen werken, elkaar helpen, allemaal met hetzelfde doel; ik ben daar nog steeds heel erg enthousiast over. Wij zorgen ervoor dat alle losse onderdelen die nodig zijn op het podium, er ook staan: kopjes, paraplu’s, stoelen, tafels, noem maar op.”

Het meest bijzondere rekwisiet? Dat is toch wel de arm van Victorientje.

Ingrid hoopt dat er nog meer publiciteit komt voor het theater.  Zodat veel meer mensen weten wat een unieke plek Vrij Zijn is en kunnen genieten van de voorstellingen.

Ingrid Monfrooij, Decor & rekwisieten coördinatie
Tiny Rodenburg - Kostuums

Tiny is al een tijd actief bij Vrij Zijn. Eerst op het podium, maar “dat was toch niet zo mijn ding”. Haar talent ligt meer in het organiseren.

“Het is geweldig hoe zoveel mensen zich hier inzetten voor elke productie. Ik houd ervan om mensen te motiveren en enthousiast te houden en dus ook een beetje waakhond zijn, zodat ze niet overbelast raken.”

Voor haar is elke voorstelling een uitdaging.

“Bij Victorientje zijn het toch vooral de vleugels die het meeste werk geven. Ze moeten 10 voorstellingen mee, dus we moeten ze eerst uitproberen en dan weer aanpassen.”

En als er een sneuvelt? ‘”Tja, dan gaan we die gewoon repareren.”

Tiny Rodenburg, Kostuum coördinatie

Productieteam

Anderson Farah
Anderson FarahProducer / Regie / Auteur / Grafisch Ontwerp
Klaas Middelbeek
Klaas MiddelbeekTheater coördinatie / Auteur
Simon Daniël Brommer
Simon Daniël BrommerCo-Regisseur
Esther Stenneberg
Esther StennebergRegieassistente
Liesbeth van Gool
Liesbeth van GoolProductieleiding
Ingrid Monfrooij
Ingrid MonfrooijDecor &rekwisieten coördinatie
Tiny Rodenburg
Tiny RodenburgKostuum coördinatie
Laura van den Berg
Laura van den BergChoreografie / Figuranten coördinatie
Pim Bakker
Pim BakkerKids coördinatie (begeleiding)
Denise Knopp
Denise KnoppKids coördinatie (begeleiding)
Carla Brinks
Carla BrinksCoördinatie galerie

Techniek & muziek

Eduard Leurs
Eduard LeursGeluid coördinatie
Patrick de Rijk
Patrick de RijkSoundeffects
Ton de Jong
Ton de JongLicht coördinatie / Huismeester
Nils Blom
Nils BlomFilm projectie
Martin Stoker
Martin StokerVoice-over
Christine Grahame
Christine GrahameKoor & vrijwilligers coördinatie
Emma McPartland
Emma McPartlandMuziek Composities & arrangementen
Charlotte Kuhne
Charlotte KuhneTeksten muziek
Vera van Tol-van Suijlekom
Vera van Tol-van SuijlekomKoordirigente

Communicatie & marketing

Esther Koeman
Esther KoemanCommunicatie & marketing coördinatie
Liesbeth van Gool
Liesbeth van GoolRedactie
Sarah Topfstädt
Sarah TopfstädtCoördinatie programmaboekje / Website coördinatie
Rein Schouten
Rein SchoutenFotograaf
Leontien de Zinger
Leontien de ZingerOndersteuning marketing
Anne Swartsenburg
Anne SwartsenburgOndersteuning marketing
Ina Broomans
Ina BroomansOndersteuning marketing
Hans van Schip
Hans van SchipOndersteuning marketing
Monica van Veen
Monica van VeenOndersteuning marketing

 Make-up & haar

Decor & Rekwisieten

niet op de foto: Mirthe Bos, Ton de Jong, George Elling, Lies Hessel, Christopher Paul Holdway, Paco Jovovich,  Ada Kalverboer, Miriam van der Kraan

Kostuums

niet op de foto: Ellen Kraakman (styling), Anja Middelbeek

 Kassa & ticketverkoop

 Bar & horeca