/Crew
Crew2019-06-28T20:31:53+02:00

 Vrijwilligers: Vriendschap en Samenwerking

Het succes van Vrij Zijn heeft als basis vriendschap en samenwerking. We zetten ons in voor alles wat er zoal moet gebeuren. Denk aan de opbouw van het theater, het produceren van drie voorstellingen per jaar en het werven van sponsoren. Er bestaan verschillende afdelingen, zoals ‘regie- en creativeteam’, ‘make-up’, ‘paarden’, ‘decor en rekwisieten’, ‘licht en geluid’ en ‘dans’. Doorgaans heeft iedere groep een aanspreekpunt.

 Spotlights

Nils Blom

Vrij Zijn kwam per toeval in Nils’ leven. Hij had wat rekwisieten nodig. En, toen hij ze terugbracht, is hij direct blijven hangen. “Dat is nu een klein jaartje terug.”

Inmiddels zijn al 2 producties voorzien van een videoprojectie: dat is de nieuwste speeltechniek in de huidige theatervoorstellingen. Bij ‘Victorientje’ was voor Nils de complexiteit van de videoprojectie interessant. Met vragen als: gaat het werken, krijgen we het op tijd af en loopt de timing tussen live acteurs op het podium en de projectie tussendoor goed? Gelukkig klopte het allemaal. Bij ‘Mijn Ex’ was de timing tussen projectie en spel nog complexer, vooral door de hoge snelheid van het spel.

“Het meeste plezier beleef ik aan het contact met de mensen van Vrij Zijn. Met de volwassenen, kinderen maar vooral met Anderson over het bedenken van de creatieve ‘vrije’ uitspattingen die ik hier tentoon kan stellen op het witte doek. Dat maakt voor mij deze club zo belangrijk. Het voelt steeds weer als een warme thuiskomst.”

In de toekomst zou Nils wel eens wat vaker een rolletje willen spelen, stiekem vindt hij dat uitdagend, spannend en erg leuk. Tot slot: “Bij het Vrij Zijn theater gaat gelukkig niet alles even goed. Naar mijn idee is dat prima, we zijn mensen van vlees en bloed en mensen maken ook fouten. Juist fijn dat dat ook kan. Of zoals iemand ooit tegen mij zei: ‘je betaalt nu leergeld, voor alles bestaat een eerste keer’.”

Nils Blom, Film projectie
Spotlight Carla
Carla is een van de vrijwilligers die aan het wiegje van Vrij Zijn heeft gestaan. Ze hielp al mee met allereerste productie, inmiddels ruim tien jaar geleden. Carla raakte ook erg geboeid door de schilderijen van Anderson: “Ik zag ze hier en daar staan, bijvoorbeeld in Klaas zijn kantoor, onder zijn bureau en ik vond het jammer dat er geen expositiemogelijkheid was. Die kwam er later wel, eerst in de Vestibule en daarna kwam er hier in het theater ruimte voor een galerie.”
Als het aan Carla ligt komt er veel meer belangstelling voor het beeldend werk van Anderson. In het buitenland wordt dat heel goed verkocht, maar hier zou dat nog wel beter kunnen.
“Het allereerste schilderij dat ik van hem zag, raakte me enorm. Het is moeilijk te zeggen waarom, maar ik werd en word gewoon heel blij en vrolijk van al die kleuren. En door Anderson heb ik ook anders leren kijken naar schilderijen, daar heb ik veel van geleerd.” De Toekomst? “De galerie moet veel bekender worden, meedoen aan Kunst tot de Nacht, de Kunst10daagse en andere evenementen. En zo de nuchtere Noord-Hollanders wat kleur en vrolijkheid brengen. Die galerie, de kunst, dat ligt me echt! Daar wil je echt wel meer van!”
Carla Brinks, Coördinatie galerie
Ton de Jong - huismeester

Ton kwam 2,5 jaar geleden binnen bij Vrij Zijn, omdat het koor van zijn zoon er ging optreden. Ton zou helpen met de techniek. Toen hij bij Vrij Zijn geluidsman Eduard ‘zag zweten’ vroeg hij: “Kan ik misschien helpen”? En vanaf dat moment kwam er steeds meer bij. Nu maken ze samen voor elke voorstelling het geluid- en het lichtplan.

“In het begin waren we daar wel drie dagen mee bezig, nu gaat het sneller, ook omdat de acteurs al vanaf de eerste doorloop met licht spelen. Ja, licht is moeilijker dan geluid, de acteurs moeten er zich van bewust zijn en dat lukt niet altijd!”

Ton is blij dat Vrij Zijn op zijn pad kwam. In 2013 overleed zijn vrouw en hij was daardoor lange tijd op zoek naar zichzelf. “In de put, uit de put”, noemt hij het zelf. Maar hier bij Vrij Zijn voelde hij zich erg welkom.

“Je krijgt volledig vertrouwen, letterlijk de sleutels in handen. Een thuisgevoel. En ook heel mooi om te zien, dat je door samen te werken iets moois neer kunt zetten. Ik zie kinderen verlegen binnenkomen en na een half jaar stralen op het podium. Dat doet je enorm goed.”

Ton de Jong, Licht technicus / huismeester
Simon Brommer - Co-Regie

Vorige maand is Simon Daniël op verzoek van Anderson Vrij Zijn komen versterken. Simon Daniël, geboren Alkmaarder, is docent en regisseur. Hij deed zijn opleiding aan de Frank Sanders Academie in Amsterdam.

“Voor Anderson werd het wel erg druk en het leek hem ook wel inspirerend als iemand anders les kwam geven, iemand die het Vrij zijn-gevoel kent en herkent.”

Simon heeft er heel veel zin en voelt zich helemaal thuis bij Vrij Zijn.: “Ik ga hier voorlopig niet weg, het is prachtig om mee te maken hoe iedereen hier kan zijn wie hij of zij is. Dat klinkt misschien een beetje cliché, maar bij Vrij Zijn is het ook echt zo. Je merkt het aan alles en iedereen, van de decormensen, tot in de kantine, hoe bij wijze van spreken de koffie gezet wordt. Alles hangt hier aan elkaar van liefde!”

Simon is acteur, maar vindt lesgeven en regisseren ook geweldig. Hij heeft al een aantal lessen gegeven: bij Vrij Zijn is het lesklimaat volgens hem heel veilig, er wordt heel goed omgegaan met de leerlingen. “Vanaf half april wil ik ook heel graag toewerken naar de nieuwe voorstelling, daar kijk ik echt naar uit.”

Simon Daniël Brommer, Co-Regie
Ingrid Monfrooij

Ingrid kwam twee jaar geleden Vrij Zijn binnen bij de afdeling rekwisieten. Nu is ze coördinatrice rekwisieten en decor.

“De eerste dag dat ik hier binnenkwam, nou dat was ook liefde op het eerste gezicht. Al die mensen die hier hun best doen, die met hun handen werken, elkaar helpen, allemaal met hetzelfde doel; ik ben daar nog steeds heel erg enthousiast over. Wij zorgen ervoor dat alle losse onderdelen die nodig zijn op het podium, er ook staan: kopjes, paraplu’s, stoelen, tafels, noem maar op.”

Het meest bijzondere rekwisiet? Dat is toch wel de arm van Victorientje.

Ingrid hoopt dat er nog meer publiciteit komt voor het theater.  Zodat veel meer mensen weten wat een unieke plek Vrij Zijn is en kunnen genieten van de voorstellingen.

Ingrid Monfrooij, Decor & rekwisieten coördinatie
Tiny Rodenburg

Tiny is al een tijd actief bij Vrij Zijn. Eerst op het podium, maar “dat was toch niet zo mijn ding”. Haar talent ligt meer in het organiseren.

“Het is geweldig hoe zoveel mensen zich hier inzetten voor elke productie. Ik houd ervan om mensen te motiveren en enthousiast te houden en dus ook een beetje waakhond zijn, zodat ze niet overbelast raken.”

Voor haar is elke voorstelling een uitdaging.

“Bij Victorientje zijn het toch vooral de vleugels die het meeste werk geven. Ze moeten 10 voorstellingen mee, dus we moeten ze eerst uitproberen en dan weer aanpassen.”

En als er een sneuvelt? ‘”Tja, dan gaan we die gewoon repareren.”

Tiny Rodenburg, Kostuum coördinatie

Productieteam

Anderson Farah
Anderson FarahProducer / Regie / Auteur / Grafisch Ontwerp
Klaas Middelbeek
Klaas MiddelbeekTheater coördinatie / Auteur
Liesbeth van Gool
Liesbeth van GoolProductieleiding
Esther Mazereeuw
Esther MazereeuwRegieassistente
Christine Grahame
Christine GrahameTheaterplanning / Coördinatie vrijwilligers & koor
Ingrid Monfrooij
Ingrid MonfrooijDecor & rekwisieten coördinatie
Tiny Rodenburg
Tiny RodenburgNaai atelier coördinatie
Pim Bakker
Pim BakkerKids coördinatie (begeleiding)
Yvon van Rhoon
Yvon van RhoonKassa coördinatie
Carla Brinks
Carla BrinksCoördinatie galerie

Techniek & muziek

Eduard Leurs
Eduard LeursGeluid coördinatie
Ton de Jong
Ton de JongLicht coördinatie / Huismeester
Nils Blom
Nils BlomFilm projectie
Pascale van Nijnatten
Pascale van NijnattenSoundeffects
Martin Stoker
Martin StokerVoice-over

Communicatie & marketing

Anjo van de Ven
Anjo van de VenRedactie
Sarah Topfstädt
Sarah TopfstädtCoördinatie website & programmaboekje
Rein Schouten
Rein SchoutenFotograaf

 Make-up & haar

Decor & Rekwisieten

niet op de foto: Mirthe Bos, Ton de Jong, Bernard Delorme, Paul van de Berg

Kostuums

 Bar & horeca

niet op de foto: Henk Hoekstra